Hanhikiven niemi

Hanhikivi on pitkälle Perämereen kurottuva niemi, joka sijaitsee Pyhäjoella, Pohjois-Pohjanmaalla. Uhanalaisten luontotyyppiensä ja lajistonsa vuoksi luonnon monimuotoisuudelle erityisen tärkeä niemi on laajuudeltaan noin 500 hehtaaria, ja tunnettu paikka erityisesti lintuharrastajien keskuudessa. Hanhikiven niemellä on myös vankka sija Suomen kulttuurihistoriassa, sillä niemelle nimensä antanutta Hanhikiven siirtolohkaretta pidetään vuonna 1323 solmitun Pähkinäsaaren rauhan rajakivenä.

Niemi on korkeudeltaan suurimmaksi osaksi vain 1,5 metriä merenpinnan yläpuolella. Matalat rannat ovat jatkuvasti alttiina Perämeren suurille vedenkorkeuden vaihteluille. Lounaistuuli on nostanut alueella merenpinnan korkeimmillaan +162 cm:iin, matalimmillaan se on painunut -129 cm:iin, vaihteluvälin ollessa siten liki kolme metriä.

Perämeren talveen kuuluvat komeat ahtojäät. Matalilla rannoilla pohjaan ankkuroituneet jääröykkiöt voivat nousta jopa kymmenen metriä korkeiksi valleiksi. Kuva: Vuokko Moisala

Sijainti

Tie Hanhikivelle lähtee Parhalahden kylältä, valtatieltä 8, josta käännytään Puustellintielle. Niemen kärkeen johtaa pieni hiekkasoratie.


Näytä Hanhikiven niemi suuremmalla kartalla